OAU BIOLOGY 2006 POST-UTME PLUS ANSWERS

OBAFEMI AWOLOWO UNIVERSITY 2006 POST UME TEST

BIOLOGY

1. An amoeba moving towards a crumb of cake in a pond most likely exhibits
(a) phototropism (b) chemotaxis (c) thermotaxis (d) nastic movement

2. Which of the following cells would most probably contain the greatest
number of Golgi bodies
(a) muscle cell (b) secretor cell (c) nerve cell (d) white blood cell

3. A group of similar cells performing the same function is
(a) an enzyme (b) an organ (c) a tissue (d) an organelle

4. Structures founding cells are listed below:
i) cell wall ii) cell membrane iii) chloroplast iv) cytoplasm
v) nucleus vi) sap vacuole
Which of these structures are found in both animal cells and plant cells?
(a) i, ii and v (b) i, iii and v
(c) ii, iii and v (d) ii, iv and v

5. Which of the following is not present in the nucleus of a cell?
(a) chromosomes (b) nucleolus
(c) mitochondrion (d) genes

6. A plant which grows on another plant without apparent harm to the host
plant is
(a) a parasite (c) saprophyte
(b) epiphyte (d) a predator

7. The petals of a flower are collectively called
(a) calyx (c) carpel
(b) capsule (d) corolla

8. Osmosis can be defined as diffusion of
(a) water molecules from an area of high concentration to an area of low
concentration.
(b) water molecules from a dilute solution to a concentrated solution across a
permeable membrane
(c) water molecules from a concentrated solution to a dilute solution through
a semi-permeable membrane.
(d) water molecules from a dilute solution to a concentrated solution through
a semi-permeable membrane. Chiorophyl H

9. The oxygen given off during the process in the above equation is derived from
(a) sunlight (b) water
(c) carbon dioxide (d) atmosphere

10. When testing a leaf for starch, why is it first placed in boiling water?
(a) to extract the chlorophyll
(b) to remove colour from the leaf
(c) to dissolve the starch
(d) to stop chemical reactions

11. Each of the following is an arthropod except the
(a) crab (b) scorpion (c) spider (d) snail

12. The largest phylum in the animal kingdom is
(a) cnidaria (b) Mollusca (c) chordate

13. With reference to the figure above, which of
these is correct?
a. I and II are proglottides and hooks
b. I and III are rostellum and suckers
c. III and IV are hooks and proglittides
d. II and IV are hooks and rostellum

14. The two species of human tapeworm can be distinguished by the presence or
absence of
(a) scolex (b) hook (c) head (d) sucker

15. The ventricles of the mammalian heart are more muscular than the auricles
because the
(a) auricles have smaller capacity (b) ventricles are larger in size (c) ventricles
pump blood to distant organs (d) ventricles receive more blood.

16. Which of the following statement is not correct about the function of each
group of mammalian vertebrate?

a. caudal viiebrae support the tail and provide attachment for tail muscles
b. thoracic vertebrae articulate with the ribs
c. lumber vertebrae provide attachment for abdominal muscles.
d. sacral vertebrae support the skull and allow nodding and rotating of
movement.

17. In the adult toad, gaseous exchange takes place through
(a) Buccal, skin and spiracle
(b) buccal cavity, bladder and lungs
(c) buccal cavity, skin and lungs
(d) gills, skin and buccal cavity.

18. The foot of the bird shown below is strong and has strong claws on its
digits.This implies that the bird
(a) is a scavenger (b)is a bird of prey
(c) uses the foot to supplement wing action
(d) uses the foot to scratch the soil

19. Which of the following is not a means of conservation?
a. replacing harvested mature timber trees with their seedlings
b. prevention of poaching
c. controlling excessive deforestation
d. burning of vegetation before cropping

20. One of the following statements is not true of viruses
(a) they are micro-organisms (b) they are smaller than bacteria
(c) they can be seen with an ordinary light microscope
(d) they cause tobacco disease, polio and smallpox

21. The brain and the spinal cord constitute the
(a) autonomic nervous system
(b) sympathetic nervous system
(c) somatic nervous system
(d) central nervous system

22. Which of the following parts of the mammalian brain is involved in taking
the
decision to run rather than walk?
(a) cerebellum (b) medulla oblongata
(c) midbrain (d) cerebrum

23. Which part of the ear is responsible for the maintenance of balance?
(a) cochlea (b) tympanic membrane
(c) Eustachian tube (d) semi-circular canals

Answer Key
1. B 6.B 11.D 16.D 21.D
2. B 7.D 12.D 17.D 22.D
3. C 8.D 13.B 18.A 23.D
4. D 8.B 14.B 19.D
5. C 10.D 15.C 20.C

EXPLANATION TO ANSWERS

1. A directional movement in which the whole organism moves is called a TAXIS.
Therefore, an amoeba will move the whole body toward a crumb cake (food) by
taxis movement (B)

2. Golgi bodies — as concerned with the production of substances by this cell.
Nearly all cell secretions are glycoproteins, i.e. proteins conjugated with a
carbohydrate. i.e. Golgi-body will be concentrated in the environment of
secretory
cell (B)

3. Tissue is a group of cell that have similar structures and performing a
particular
function e.g. bone, blood of man (C)

4. Animal cell do not have cellulose cell wall, c hioroplast and sap vacuole.
The correct option is D.

5. Mitochondrion is one of the organelle in the cytoplasm and not in the
nucleus (C)

6. Epiphyte grow on their host to get direet sunlight (B)

7. The collection of flower is called corrolla (D)

8. Osmosis the movement of any solvent molecule through a semi-permeable
membrane from a region of high concentration to a region of low concentration
(D) e.g. high water concentration to low water concentration.

9. 4H20 + chlorophyll —> 4(OH) + 4H) 4(OH) —> 2H2O + O2
The oxygen produced during photosynthesis comes from water (B)

10. i.e. to kill and softenthe tissue (D)

11. Snail is mollusca (D)

12. The arthropoda is the largest phylum in the animal kingdom. It is divided
into the
following classes: insect, crustacea, arachinida and myriapoda (D)

13. I- is Rostellum, II is the Hook, III is Sucker, 1V is proglottis (B)

14. Taenia solium has rostellum and hooks while Taena saginata lack rostellum
and
hooks (B)

15. The wall of the right ventricle are made of muscle but not quite so thick
as the left
ventricle (both are thicker than auricle). The right reticule contracts,
forcing blood
to close the tricuspid valve so that blood can only leave the ventricle by
other
opening into the pulmonary artery (C).

16. Sacral is not at the head region, it is located at the inner abdomen (D)

17. Adult toad do not have gills, the gaseous exchange is through the skin,
lung and
buccal cavity (mouth) (D)

18. This is for scavenger (e.g. vulture) (A)

19. Burning of vegetation before cropping will kill the microorganism and
change the ecosystem (D)

20. Viruses can not be seen with ordinary light microscope, electron
microscope have
to be employed (C)

21. Brain & spinal cord make up central nervous system (D).

22. Cerebrum controls all voluntary actions like learning, intelligence,
thinking, imagination and memory which are aspect of intelligent behaviour
(D),

23. The inner ear, which is fluid filled has a complicated structure. It has
an upper end with the three semi-circular canal at right angles to one
another, are organs of balance (D).
Visit http://mile2herald.wordpress.com and http://.lagosbooksclub.wordpress.com and http://edupedianigeria.wordpress.com and invite your friends for other related matters

REMEMBER TO INVITE YOUR FRIENDS TO JOIN OUR FACEBOOK PAGE http://www.facebook.com/mason.collegefestac. WE APPRECIATE YOU PRESENCE

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s