ALL NIGERIAN UNIVERSITIES AGRIC AND CHEMISTRY POST-UTME PLUS ANSWER KEY FOR AGRIC

ALL NIGERIAN UNIVERSITIES AGRIC AND CHEMISTRY POST-UTME PLUS ANSWER KEY FOR AGRIC

ALL UNIVERSITIES

AGRICULTURE

1. Which of the following is the reason for carrying out quarantine programs in agriculture?
a.) Importing the genetic qualities of plant and animals. b) ensuring that importers obtain valid license. c) adapting plants and animals to new areas. d) screening and isolating imported diseases stock.
2. one of the following is not an agricultural program in Nigeria
a) operation feed the nation b) directorate of food ,road and rural infrastructure c) farm settlement scheme d) green revolution
3. The ginnery industry uses which of the following raw materials ?
a) pulp wood b) oil seeds c) sorghum d) cotton
4. lands for wildlife
a) must not be good for agricultural and forestry b) should be a land sparse with population c) must be a plain ,hill or valley d) all of the above
5. The hump less breed of cattle which also possesses short horn is
a) gudali b) white Fulani c) red bororo d) muturu
6. which of the husbandry practices is not carried out on pig farming?
a) castration of excess males b) application of iron supplements c) numbering by ear notching or tattooing d) shearing of the skin
7. In the prevention of yam beetles; the sets should be treated with the following except
a) aidrin b) dieldrin c) nuvacron d) aldirin and dieldrin
8. Selection of breeding males based in the performance of their female relatives is known as
a) sib selection b) individual selection c) tandem selection d) progeny testing
9. Food and mouth diseases is caused by
a) parasite b) bacteria c) virus d) fungi
10. The leghorn and the Cornish breeds of fowl are well noted for their
a) high egg and meat production respectively b) high meat and egg production respectively c) feathers d) none of the above
11. The mechanical methods of weed control includes the following except
a) hand pulling b) flooding c) use of parasite d) burning
12. Newcastle diseases is cause by
a) virus b) bacteria c) protozoa d) none of the above
13. The growing of plants under cold condition is known as
a) etiolation b) vernalization c) survival d) condensation
14. Sources of potassium include the following except
a) organic manure b) oil –palm bunch c) mica d) all of the above
15. One of the following is a symbiotic organism in nitrogen fixation
a) clostridium b) azotobacter c) rhizobium d) nitrobacteria
16. Excess nitrogen in the soil leads to
a) stunted grow3th b) leaves tending to drop c) encouraging root development d) delayed fruiting and ripening fruit
17. The application of water to sub –soil through perforated pipes is known as
a) flooding b) surface irrigation c) none of the above d) sprinkler irrigation
18. Farm net worth is the different between
a) cost and returns b) assets and liabilities c) profit and loss d) credit and debit
19. A measure to ameliorate soil acidity is
a) addition of organic manure b) addition of lime c) addition of fertilizer d) leaching
20. The following are breeds of cattle in Nigeria except
a) Holstein b) white Fulani c) sokoto gudali d) muturu

ANSWER KEY
1. D 2. C 3. D 4 C 5. D 6 .D. 7. A 8. D 9 C 10. A 11. C 12. A 13. B 14 D 15 C 16. D 17. C 18. D 19 B 20. A

Please conduct you own diligence check to be sure the suggested answers are correct.

Visit http://mile2herald.wordpress.com and http://.lagosbooksclub.wordpress.com and http://edupedianigeria.wordpress.com and invite your friends for other related matters

REMEMBER TO INVITE YOUR FRIENDS TO JOIN OUR FACEBOOK PAGE http://www.facebook.com/mason.collegefestac. WE APPRECIATE YOU PRESENCE

POST-UTME GENERAL CHEMISTRY FOR ALL TERTIARY INSTITUTIONS IN NIGERIA

ANSWER ALL THE QUESTIONS FROM THE OPTIONS GIVEN BELOW

1. There are 2 isotopes of chlorine with mass number 35 and 37 respectively. If the isotopes exist in the ratio 3:1 isotope being more abundant , what is the relative atomic mass of chlorine’”.
(a) 25.5
(b) 45.5
(c) 35.5
(d) 30.5
2. The amount of methane molecules, CH 4 in 8.0 grams of methane is?
(a) 0.5ml
(b) 45.5 ml
(c) 35.5 ml
(d) 30.5 ml
3. The ph of a solution containing 0.5 x 10 -6 m H 2 SO 4 is
(a) 6.3
(b) 6.5
(c) 6.0
(d) 5.0
4. In which of the following is the oxidation number of nitrogen zero ?
(a) NH 3
(b) NaNO 3
(c) HNO 2
(d) NCI 3
5. Which of the following techniques can be used to separate solute from a solution
(a) sieving
(b) sublimation
(c) distillation
(d) chromatography
6. A certain compound on analysis yielded 2.00g carbon 0.34g hydrogen and 2.67g oxygen. If the relative molecular mass of the compound is 60 , calculate its molecular formulae.
(a) C 2 H 6 O 3
(b) C 2 H 5 O 2
(c) CHO
(d) C 2 H 4 O 2
7. 375cm 3 volume of a gas has a pressure of 770mmHq. Find the volume if the pressure is reduced to 750mmHq
(a) 385cm 3
(b) 785cm 3
(c) 985 cm 3
(d) 685 cm 3
8. A given mass of a gas occupies 850cm 3 at 320k and o.92 x 105. Nm -2 pressure .calculate the volume
(a) 330.5cm 3
(b) 541 cm 3
(c) 660.5cm 3
(d) 820.7cm 3
9. one faraday is equal to
(a) 9650 coulombs
(b) 96500 coulombs
(c) one mole of electrons
(d) half a mole of electrons.
10. The solubility of alcohols in water is due to
(a) their ionic character
(b) their low boiling point
(c) hydrogen bonding
(d) their low freezing point
Visit http://.lagosbooksclub.com and http://.lagosbooksclub.wordpress.com and http://edupedianigeria.wordpress.com and invite your friends for other related matters

REMEMBER TO INVITE YOUR FRIENDS TO JOIN OUR FACEBOOK PAGE http://www.facebook.com/mason.collegefestac. WE APPRECIATE YOU PRESENCE

11. which of the following compound is amphoteric in nature
(a) SiO 2
(b) K 2 S
(c) CaO
(d) AI 2 O 3
12. Which of the following allotropes of sulphur has no regular crystalline shape?
(a) plastic sulphur
(b) monotonic sulphur
(c) amorphous sulphur
(d) rhombioc sulphur
13. Calculate the solubility in gdm -3 at 298k of calcium fluoride in a solution containing 0:1moldm -3 Na+ -1 (ksp of caF 2 = 3.9 x 10 11 mol3 dm -9 , C 2 = 40.0 , F=19.60g mol -7 ).
(a) 98gmol -1
(b) 78g mol -1
(c) 97gmol -1
(d) 62gmol -1
14. Find the PH of 6.05mol dm -3 phosphoric acid
(a) 2.7
(b) 0.59
(c) 0.52
(d) 0.51
15. In what ratio must 0.2mol dm -3 solution of ammonia and ammonium chloride be mixed to obtain a buffer solution of OH 4.2 (ka of NH4 + = 6.0 x 10 -10 mold m -3 )
(a) 3:1
(b) 1:4
(c) 4: 1
(d) 2:3
16. A property of a substance that can be used to obtain the heat evolved or absorbed in a chemical reaction is termed?
(a) heat change
(b) entropy
(c) enthalpy
(d) thermo chemistry
17. calculate the amount of heat evolved when 500kg of ammonia is produced according to the equation below N 2 (g) + 3H 2 (g) -à 2NH3 (g) ,dH = 91.8kj (N=14.0; H = 1.00g mol -1 )
(a) 2,35 x 10 5 kJ
(b) 3.15 x 10 6 kj
(c) 1.35 x 10 6 kj
(d) 1.35 x10 6 kJ
18. Which of the following quantum numbers determines the angular momentum of the election in its orbital motion around the nucleus
(a) principal Q.N
(b) magnetic Q.N.
(c) sub shell Q.N.
(d) spin Q.N.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s