OAU ENGLISH 2006 POST-UTME PLUS ANSWERS

OBAFEMI AWOLOWO UNIVERSITY 2006 POST UME SCREENING TEST
ENGLISH LANGUAGE

From the words lettered A – E, choose the word that is alike in meaning to the
word underlined.

1. The man is known to be a sly. I won’t trust him with anything. This means the
man is know as a (a) deceiver (b) thief (c) kidnapper(d) rogue (e) burglar

2. The woman was happy because her gorgeous dressing made her quite obtrusive. The
woman was very (a) appreciate (b) proud (c)good (d) noticeable (e) excellent

3. Andrew made some bellicose statement about his strength to other boys in the
street. This means that Andrew
(a) is a brave man (b) Wishes to fight (c) is a coward (d) loves to help others with his
power (e) has a lot of power

4. Scrupulous politicians do not have a place in the Nigerian politics. Scrupulous
politicians are (a) honest (b) dishonest (c) corrupt (d) good-nature(e) insincere

5. The excuse that he forgot about the meeting was a flimsy one. This means the excuse
was (a) very bad (b) a complete lie (c) difficult to believe (d) not important (e) a very good one
From the alternatives suggested, select the answer that best expresses the same
meaning as the expression italicized in each exercise.

6. I wonder if you would allow me to put out the fire. (a) I might (b) I can (c) I should (d) I
have to (e)All of them

7. Don’t take the plate away; it is possible for the owner to ask for it. (a) the owner
might (b) the owner can (c) the owner is going to (d) the owner will come to
(e) none of them

8. I know a carpenter that knows how to make that kind of wardrobe(a) could (b) has
the – know-how (c) can (d) can be able (e) may be able to

9. Frances, where is your male visitor? Don’t lie to me, it is not possible that he has gone
through the high window. (a) he couldn’t have (b) he can’t have (c) he shouldn’t (d) he
mustn’t have (e) None of them.

10. When your great-grandmother was in Vietnam, did she have the ability to speak
Chinese? (a) had she been able (b) was she enabled (c) could she (d) how possible was it
for her (e) None of them

11. My father made no bones about telling his friend how he felt about his behaviour.
This means that my father (a) spoke well to his friend about his behaviour
(b) spoke honestly to his friend about his behaviour (c) spoke in the open to his friend
about his behaviour (d) spoke hesitantly to his friend about his behaviour
(e) spoke with all his might to his friend about has behaviour

12. After much talk, my brother thought it was to hit the hay. This means that my
brother thought it was time to (a) make hay while the sun shines (b) burn the collection
of hay (c) go to bed (d) keep quiet (e) tell the others off

13. The housemaster was foaming in the mouth when he discovered the some students
had sneaked out of t6he hostel. This means the house master (a) was very sad
(b) had epilepsy (c) became silent and calculative (d) was uncontrollably furious (e) was
jittery

14. Who told Mabel she could sing? She really laid an egg at the talent show. This means
(a) Mabel’s performance was very embarrassing (b) Mabel’s
performance was very interesting (c) Mabel’s performance was very impressive (d)
Mabel’s performance was not very bad (e) Mabel’s performance was like that of a hen
laying an egg

15. Mr. Johnson is on the warpath because his car broke down again. This means Mr.
Johnson is (a) ready to fight his mechanic
(b) started fighting the government because the road was bad (c) very infuriated
(d) fighting a war with his family in the car (e) drawing a battle in between him and his
mechanic

FOR QUESTIONS 16-20, choose among the options A – E the word that is nearest in
meaning to the italicized word in each of the sentences

16. As he watched the winning film his face remained inscrutable. (a) unreadable
(b) pale (c) unfriendly (d) impossible to please (e) enjoyed

17. He resented being criticized every time by his boss.
(a) preferred (b) abhorred (c) ignored (d) carefully considered (e) enjoyed

18. The President announced that all political prisoners have been pardoned. (a)
condemned (b) severely rebuked (c) banished (d) reprieved (e) released

19. The most striking thing about the just-concluded World-Cup Final in Germany was
the complete eclipse of the defending champion – Brazil
(a) sudden disappearance (b) defeat (c) failure (d) brilliant performance (e) arrogance

20. His latest album has done much to boast his reputation as a writer (a) increase (b)
establish(c) nourish (d) destroy (e) decrease

For question 21 – 25, choose from the options A – E the word or phrase opposite in
meaning to the underlined word.

21. Andrew is too garrulous for my liking (a) dull (b) apathetic (c) laconic (d) easy going (e) dumb

22. The man holds parochial view on almost every issue. (a) rational (b) realistic (c) popular (d) broad- minded (e) sensible

23. The doctor certified the tumour malignant (a) benign (b) ripe (c) painless (d) dangerous (e) slow

24. The people appreciated the chairman for his invaluable contributions to the
community’s development. (a) worthless (b) costly (c) unrecognized (d) incalculable (e)meaningless

25. Your idea on this issue seems to me quite novel. (a) bookish (b) dangerous (c)
archaic (d) genuine (e) good

26. Which of the following statements is true with regard to summary writing? (a)
Details are more important than main ideas (b) Main ideas are more important than
examples (c) Illustrations are more important than main ideas (d) Elaborations,exemplifications
and details are more important than main ideas (e) None of the above

Choose the appropriate option to complete the following:

27. God should take control of the heart of the organizers of this Post-UME screening
exercise, they should not make this test ________than UME (a) more tough
(b) more tougher (c) much tougher (d) more much tougher

28. At the crusade, we prayed to God to ______________this on us.(a) breath His
breathe (b) breathe His breath (c) breathe His breathe (d) breath His breath

29. The Chairman, Committee of Deans needs to see your friend Dele urgently, do you
know his ? (a) where and about (b) where abouts (c) where about (d) where and abouts

30. “As from now, this university will have zero tolerance for any form of malpractice”
said the Vice- Chancellor. The Vice-Chancellor said that (a) as from then, that university
would have zero tolerance for any form of malpractice (b) as from how, this university
would have zero tolerance for any form of malpractice (c) as from then, his university
will have zero tolerance for any form of malpractice (d) as from then, that university
would begin to have zero tolerance for any form of malpractice

31. The teacher took me for one of those students who could not spell such words as
(a) ‘miscelanous and mainainance’
(b) ‘miscelaneous and meintainance’
(c) ‘miscellaneous and maintenance’
(d) ‘miscellanous and maintainance’

ANSWER KEY
1. A 2 D 3 B 4D 5 C 6B 7A 8 C 9 A 10C 11B
12 C 13 D 14 A 15 C 16 A 17 B 18 E 19 A 20 B 21C 22D
23 A 24A 25 C 26 B 27 A 28 B 29C 30 B 31 C

Please conduct you own diligence check to be sure the suggested answers are correct.

Visit http://mile2herald.wordpress.com and http://.lagosbooksclub.wordpress.com and http://edupedianigeria.wordpress.com and invite your friends for other related matters

REMEMBER TO INVITE YOUR FRIENDS TO JOIN OUR FACEBOOK PAGE http://www.facebook.com/mason.collegefestac. WE APPhttp://mile2herald.wordpress.comRECIATE YOU PRESENCE.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s