OAU ENGLISH 2008 POST-UTME PLUS ANSWERS

OAU ENGLISH 2008 POST-UTME

Read the following passage and answer the questions based on it

Why should an artist attempt to concentrate his experience of life in a unique work of
art? No Final answer can be given, but two possible reasons suggest themselves. Man
seems always to have preferred order to disorder. His whole progress on earth has been
a struggle to this end. Everything he has done, from the creation of vast empires to the
growing of small gardens, has been triumph, in greater or lesser degree, of order over
chaos. To help control his own thought, the sudden surprises of his limitless mind, he
has had to invent Language. As each new thing appears, whether it be an idea or an
object, he gives it a name and thus brings it into line with the things he already
understands. And he has invented for himself more than one kind of language. There is
a language of painting, a language of architecture, or mathematics-to name but three.
Each has its own special symbols, its own form of logic; and each enables him to express
some of the myriad thought that crowd his mind. High among the languages of man is
the language of music.

1. Through his struggles man has achieved
a. the growth of disorder from order b. the transformation of order out of chaos c. the
return of a state of utter confusion d. the complete destruction of vast empires

2. Man invent the Language because
a. he already had control over his mind and its countless ideas
b. it helped to organize his thought and unceasing ideas
c. there was little he could do at the time to diversify his talents
d. it was a method or realizing his position as a Supreme Being

3. By naming objects or ideas, man was able to a. clarify things and correlate them with
facts already known b. allow an area of complete confusion to develop in language
c. comprehend less and less the things around and about him
d. make visual impressions for more important than ever before

4. The various languages can be identified by
a. the endings of the various symbols and their simplified logic b. their use of the same
marks or signs and system of logic
c. their own science of reasoning and their peculiar marks or signs d. the manner in
which their logic agrees and their symbolism is similar

5. The work “myriad” (line 12) as used in the context means ___________
In each of the Questions 6-10, there is a gap. Complete the gaps with appropriate
item
from the options A-D under each sentence.

6. If you try to write without having a clear idea, you often end up just ______ without
saying anything very meaningful a. gambling b. rambling c. drooling d. boasting

7. The four of you should share the remainder you a. between b. within c. among d.
around

8. 1 have no doubt that Enyinba will__________ Oaks next Saturday a. win b. ship c. flog
d. beat

9. “You need not go ________ down the road before you notice a huge white building
on the road”, the man said a. further b. farther c. inside d. deep

10. If your writing lacks coherence, your reader will just find something else to read or If
your writing lacks coherence, your reader will just find something else to read or
________ the television, a. tune in b. turn on c. open d. switch on
Choose the appropriate option to complete the followings:

11. This picture is ascribed to Leonardo da Vinci. This means that _________ a. Leonardo
da Vinci painted it b. Leonardo da Vinci definitely painted it c. Leonardo da Vinci might
have painted it d. Leonardo da Vinci did part of the painting

12. The Principal’s reference to the cane ________ the boy with much mental
uneasiness
a. afflicted b. inflicted c. assaulted d. insulted

13. The President promised a higher allocation to the education sector in this year’s
budget_____ a. did he? b. didn’t he? c. doesn’t he d. isn’t he?

14. His three sons, Sanmi, Chukwu and Collins are eleven, nine and seven____________
a. succeedingly b. respectedly c. respectively d. successively

15. The government’s envoy has left the country again in his latest round of trouble
shooting. The underlined expression means
a. peace making efforts
b. trouble making efforts c. trip marring efforts d. troublesome efforts

16. Hundreds of cars went_________ us before we were given a ride to the campus
a. past b. pasted c. passed d. by

17. You told me that Johnson is your trusted friend, why did you not stand up for him
during his trial?
a. pity b. defend c. ridicule d. disown

18. As the examination progressed, it was observed that more and more candidates
stared into space. This means many candidates
a. looked into the sky b. looked through the window for would-be helpers
c. looked straight for long but to nothing in particular
d. tried to ensure that the spaces between them were well maintained.

19. When you pronounce the word university, how many sounds could you perceive?
a. 5 b. 10 c. 8 d. 4

ANSWER KEY
1. B 2. B 3 A 4. C 5 B 6 B
7. C 8 A 9A 10 B 11 A I2B
13. B 14 C 15 A 16 A 17 B l8D 19 A

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s