UNIBADAN GOVERNMENT 2005 POST-UTME WITH ANSWERS

UNIBADAN GOVERNMENT 2005 POST-UTME

1. The military coup of July 25, 1975 which toppled General Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS
d. The Olympic Games in Monrovia

2. Which of the following Political parties did not participate in the 1979 General Elections in Nigeria?
a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party
d. Great Nigeria Peoples Party
3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in 1979 by:
a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation
b. Bargaining
c. War
d. The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till 1963?
a. Supreme Court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate Court
d. The Privy council

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria
d. To make Lagos a British colony

7. into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
a. 654
b. 650
c. 820
d. 774

8. Laws made by State government are known as
a. Edicts
b. Bye Laws
c. Acts
d. Decrees

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and Southern Nigeria will be celebrated in
a. 2060
b. 2063
c. 2014
d. 2007

10 . Which of these men introduced indirect rulein Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. SirJames Robertson

11. Politics is an act for
a. man to govern himself
b. man to create government
c. states to control its destiny
d. man to determine others

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
a. membership
b. objective
c. voting patterns
d. ideology

13. A nation consists of people with
a. common history
b. common ancestry
c. a shared set of values
d. A,B, and C above

14. A Totalitarian state is based on
a. multi party system
b. total protection of civic rights
c. the totality of the state processes
d. coercion as the instrument of government

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture
c. Political transformation
d. referendum

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
a. Family
b. Peer group
c. School
d. Churches and Mosques

15. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state controls the commanding heights of the economy is called
a. Totalitarianism
b. communalism
c. socialism
d. communism

16. In which of the following countries is governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United States of America
c. France
d. Canada

17. The benefits of separation of powers include the following except
a. Prevention of tyranny
b. check of abuse
c. promoting democracy with free and fair elections
d. avoidance of arbitrariness

18. Which of the following best describes French colonial policy in Africa?
a. Policy of Association
b. Policy of Casus Belli
c. Policy of Hostility
d. Policy of Assimilation

19. The electorate is generally understood to refer to:
a. elected members of the National assembly
b. elected members of the state houses of assembly
c. candidates who can contest elections
d. those citizens qualified to vote at elections

20. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the head of government are vested in
a. The inner cabinet
b. An individual
c. Two different individuals
d. The ministerial council

21. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the
a. Legislature and executive
b. Judiciary
c. ruling political party
d. people

ANSWER KEY 1. A 2. C 3 B 4 C 5 D 6 B 7. D 8 A 9 C 10 C 11 A 12B 13. D 14 C 15B 16 A 17 C 18B 19 A 20 D 21D

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s