OAU BIOLOGY 2008 POST-UTME WITH ANSWERS

OBAFEMI AWOLOWO UNIVERSITY 2008 POST UME TEST

BIOLOGY

1.One of the functions of xylem
(a) strengthening the stem
(b) manufacturing food
(c) conducting manufactured food
(d) none of the above.

2. People suffering form myopia
(a) can see near objects clearly
(b) can see far away objects clearly
(c) cannot see any object clearly
(d) are colour-blind

3. The cilia in paramecium are used for
a) respiration (b) locomotion
(c) protection (d) excretion

4. Which of these types of skeleton is most appropriate to the cockroach?
(a) hydrostatic skeleton
(b) exoskeleton
(c) endoskeleton
(d) cartilaginous skeleton

5. When proteins are broken down they provide
(a) oxygen (b) carbohydrate
(c) energy (d) amino acids

6. The function of lenticel is
(a) to receive excess water in the plant
(b) to absorb water from the atmosphere
(c) for gaseous exchange
(d) to absorb light

7. Which of the following is characteristic of the animal cell
(a) presence of chioroplasts
(b) possession of a cellulose cell wall
(c ) absence of large vacuoles
(d) presence of large vacuoles

8. In the life history of Schistosoma (Bilharzia), of the following is the
intermediate
host
(a) man (b) snail(c) mosquito larva (d) fish

9. The hormone which tones up the muscles of a person in the time of danger is
from the
(a) thyroid gland (b) pancreas
(c) adrenal gland (d) spleen

10. The study of the organisms and the environment of an abandoned farmland is
the ecology of
(a) a community (b) a population
(c) a species (d) an ecosystem

11. At fertilization
a. one chromosomes from the male joins another form the female
b. one gene from the male combines with the other from the female
c. the male nucleus fuses with the female nucleus
d. one set of h\chromosome combines with another set form the female

12. The neck region of the tapeworm (Taenia spp.) is responsible for the
(a) production of eggs
(b) the storage of eggs
(c) the formation of new segments
(d) the development of the suckers.

13. The movement of molecules from a region of higher concentration to one of
lower concentration is
(a) diffusion (b) transpiration
(c) osmosis (d) plasmolysis

14. The region of cell division in a root is
(a) root cap (b) endodermis
(c) xylem (d) Meristem

15. Which of the following is not an excretory organ?
(a) Luns (b) kidney
(c) leaf (d) large intestine

16. The part of the mammalian brain responsible for maintaining balance is
(a) medulla oblongata (b) cerebellum
(c) optic lobe (d) cerebrum

17. A sugar solution was boiled with Fehling’s solutions A and B and the colour remain blue. The sugar tested was
(a) glucose (b) maltose
(c) fructose (d) sucrose

18. The blood vessel which carries digested food from the small intestine to the liver is
(a) renal vein (b) renal artery
(c) hepatic artery (d) hepatic portal vein

19. The maize grain is regarded as a fruit and not a seed because
(a) it is covered by a sheath of leaves
(b) the testa and fruit wall fuse after fertilization
(c ) it has both endosperm and cotyledon (d) the pericarp and seed coat are
separate

20. Identical twins are produced under one of the following conditions
a. Two ova fertilized at the same time by the sperm
b. One ovum fertilized, divides to give two embryos
c. Two ova fertilized by one sperm
d. One ovum fertilized by two sperms

21. Which of the following hormones is produced during fright or when
agitated?
(a) insulin (b) adrenalin
(c) thyroxine (d) pituitary

22. Grasses — Grasshopper —Lizards — Snakes— Hawks. In the food chain, the organisms which are the least in number are
(a) grasses (b) hawks
(c) lizards (d) snakes

23. One significant difference between roots and stem is that
a. branch root originate in the pericycle while branch stems do not.
b. Stems are always below the ground while rots are always under the ground
c. Stems are positively geotropic while roots are negatively geotropic
d. Stems are sometimes used for storage while roots are never so used.

24. The arrangements below are steps in protein digestion. Which is the
correct
sequence?
A — polypeptides, B — protein, C — amino acids, D — peptones
(a) a—>b—c—>d (b) c—d—a—b
(c) b—>c—>a—>d (d) b—>d—>a—c

25. Partially digested food ready to leave the stomach is called
(a) chime (b) curd
(c) glycogen (d) paste

26. The particles found in the blood which play an important role in blood clotting are called
(a) platelets (b) red blood cells
(c) monocytes (d) granulocytes

27. In a cross between a normal male and a female carrier for haemophiliac
disease,the percentage of their sons expected to suffer the disease as haemophiliac is
(a) 25% (b) 50%
(c) 70% (d) 45%

ANSWERS KEY

1.C 6.C 1l.B 16.C 21.B 26.A
2.A 7.C 12.C 17.A 22.B 27.B
3.B 8.B 13.B 18.D 23.A
4.B 9.C 14.A 19.B 24.D
5.D 10.A 15.D 20.B 25.A

EXPLANATIONS TO ANSWER

1. Xylem contains several large thick-walled tubes called in which the soil
solution is carried from the roots to the leaves (C).

2. Myopia is short-sightedness i.e. can only see near object clearly (A)

3. Cilia is common to protozoa like paramecium, it is used for movement
(locomotion) (B).

4. Exoskeleton is common to arthropod like cockroach (B).

5. Protein is built from units of amino acid. Amino acid is the product of protein digestion (D).

6. Lenticels is the organ for gaseous exchange in the stem of plant (C).

7. The vacuole in animal cell is smaller when compared to that of plant cell
(C).

8. Snail is the secondary host of bilharzia (B)

9. The adrenal glands near the kidneys produce neutral hormones, one of which
is adrenalin. Adrenal glands are stimulated by the nervous system when an animal
feel frightened or anxious (C).

10. The collection of population makes up a community. (A)

11. (B)

12. (C)

13. Diffusion is the movement of molecules or ions form a region of higher
concentration to that of lower concentration. (A)

14. Tissue which are capable of cell division are called Meristem. Those
responsible for the increase of length of roots and stems are found at the lips and are
therefore the region of cell division which is at the apical region (i.e. tips of the
roots) (A)

15. Large intestine is involved in digestive system (D)

16. The cerebellum is concerned with hearing, balance and s\muscular control
(C).

17. Test for reducing sugar (glucose)

18. Hepatic portal vein carries digested food form small intestine (D).

19. Maize is really a fruit, because the outer coat covering the grain
represents the pericarp of the fruit fused with the testa to the seed (B).

20. The ovum divides after fertilization (B).

21. Adrenalin is produced form adrenal gland (B).

22. The number decreases while the size of the species increase as we move to
the upper trophic level of the food chain (B).

23: (A)

24. Protein > peptone(d) > polypeptide (a)> amiftacid(c). (D).

25. The walls of the stomach are muscular and regular peristatic movements
churn
up the food, mixing it thoroughly with the gastric juice. By the time it is
ready to
leaves the stomach, the food looks like a watery paste, called CHYME (A).

26. (A)

27. Heamophilia is an abnormality controlled by a recessive gene located on
the y -chromosome.The percentage of the carrier is 50% (B)

2 comments on “OAU BIOLOGY 2008 POST-UTME WITH ANSWERS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s